Jeg hører allerede spørsmålet, er dette noe vi må ta hensyn til? Har den noen hensikt? Må vi? Bør vi? Er det et krav? osv.
Ja, denne må du ta hensyn til, både som eier og utførende av kontroll av brannalarmanlegg!
Om en har forsikring på bygget sitt, eller om du har et foretak som tilbyr kontroll av ABA installert i et bygg som har forsikring – må man forholde seg til dette.
Så enten du er byggeier og ønsker gunstige forsikringsvilkår og rabatt på din forsikring eller om du er utførende av kontroll på automatiske brannalarmanlegg, må du nå altså forholde seg til FG 790 kontrollveiledningen for automatiske brannalarmanlegg. (videre benevnt som «kontrollveiledning») Kontrollveiledningen er utarbeidet av Finans Norge Forsikringsdrift, FG Skadeteknikk og ble publisert onsdag 1. mai 2023.
NB! FG 790 har en overgangsperiode på 6mnd, noe som gjør at bedrifter og personell som utfører kontroll, og ikke innehar FG 760 / FG 750 sertifisering i dag, kan skaffe seg det før 1. november 2023.
For de av dere som har foretak som allerede innehar FG 760 sertifisering, men ikke har registrert seg i FG kontroll, bør du gjøre dette nå. Slik registrering er gratis, men må utføres og søkes om til FG av den enkelte bedrift som innehar sertifisering.
Det er dessverre ingen automatikk mellom sertifisering og listeføring i FG kontroll.
Listeføring hos FG kan søkes om her: https://www.fgkontroll.no/
Formålet med kontrollveiledningen er å avklare forventinger til kontroller som gjennomføres av automatiske brannalarmanlegg, herunder omfang, avviksvurdering og anleggsvurdering. Dette vil være med å bidra til at kontrollen blir så lik som mulig, uavhengig av hvem som har utført kontrollen. (FG 790 1.2)
Forsikringsselskapene ønsker en enkel måte å vurdere tilstanden på brannalarmanlegget i ditt bygg. Forsikring i teori er ganske enkelt: er risikoen for en utbetaling på skade stor og konsekvensen høy, blir forsikringspremien også høy. Kan du derimot vise til tiltak som gjør at risiko for store utbetalinger vil bli lavere, vil en kunne få bedre vilkår og lavere forsikringspremie.
Automatiske brannalarmanlegg, heretter referert til som ABA, er et sikkerhetstiltak som er påkrevd av byggeforskrift (TEK) i alle byggverk i risikoklasse 2 til 6. Disse anleggene, om de fungerer som de skal, skal redusere konsekvensen av en brann i ditt bygg ved hjelp av tidlig varsling. Et brannforløp vil da bli detektert på et tidlig stadium og kan slukkes før den utvikler seg til en storbrann med stort potensiale for skade. Risiko og kostnad på skaden reduseres og skade utbetalingen for forsikringsselskapet går ned.
Utfordringen ved kontroll av slike anlegg har vert at resultatet av en kontroll har variert med hvem som utfører kontrollen og hvilke sjekkpunkter kontroll skjema som blir brukt inneholder. Manglende eller varierende kompetanse hos kontrollør er også en utfordring.
Krav satt i FG 790 gjør at vi får høyere kompetansekrav både for foretak og personell, og at sjekkpunktene blir de samme uavhengig av hvem som utfører kontrollen.
I tillegg til utfordringer med kompetanse og kontrollskjema finner vi store mangler på nødvendig dokumentasjon som brannkonsept, alarmorganisering og prosjekterings tegninger på mange eksisterende bygg. FG 790 skjerper krav til byggeier om å fremlegge nødvendig dokumentasjon for kontroll.
I korte trekk setter FG 790 krav til sertifisering av utførende foretak og personell av kontroll, krav om nødvendig dokumentasjon og inneholder en liste over sjekkpunkter for 1.gangskontroll (uavhengig kontroll) og for rutinekontroll (årskontroll)
Resultat av kontroll skal føres i FG kontroll som brukes blant annet av forsikringsselskapene for å vurdere tilstand på ABA i hvert enkelt bygg. FG kontroll er en database med en oversikt over forsikrede bygg og tilstand på sikkerhetstiltak som sprinkler anlegg, brannalarmanlegg og EL kontroll i bygget.
Innen 1. november 2023 få utført en uavhengig 1.gangskontroll på ditt ABA anlegg av sertifisert foretak og personell.
Du må sørge for at foretak som utfører rutinekontroll / årskontroll på ditt anlegg er sertifisert i henhold til FG 760 og personell som utfører kontroll innehar FG 750 sertifisering. Konsekvens om dette ikke oppfylles er at ditt anlegg ikke blir lagt inn i FG kontroll og at du ikke oppfyller krav i henhold til din forsikring.
Du vil alltid ha tilgang til kontroller utført på ditt bygg.
Du må sørge for at nødvendig dokumentasjon er tilgjengelig for kontrollør. Mangel på dokumentasjon vil resultere i avvik.
Hva kan du som byggeier gjøre for å kvalifisere ditt bygg for de beste forsikringsvilkårene?
Andre fordeler ved å sette krav om FG 760 / FG 750 sertifisering som byggeier
Å sette krav om slik sertifisering er en rettighet byggeier har hatt siden 2014. Det gir mange fordeler og koster deg som byggeier ingenting.
Alle automatiske brannalarmanlegg skal registreres i FG kontroll
Foretaket ditt må ha FG 760 sertifisering. Før det automatiske brannalarmanlegget kan registreres i FG kontroll skal det være utført en uavhengig 1.gangs kontroll av sertifisert foretak. Dette gjelder også eksisterende anlegg. Det gis ikke tilgang til FG kontroll for foretak som ikke er sertifisert.
Utførende av 1.gangskontroll skal ikke ha deltatt aktivt i prosjektet som prosjekterende, utførende eller ha gått tidligere rutinekontroller på aktuell installasjon.
Kontroller skal utføres i henhold til Kontrollveiledningen FG790
Foretak som utfører rutinekontroll / årskontroll på ABA skal være sertifisert i henhold til FG 760. Personell som utfører kontroll, skal også inneha FG 750 sertifisering.
Du må være sertifisert innen 1. november 2023!
Utførende foretak og personell som utfører kontroll av ABA skal uten unntak inneha FG sertifisering.
Bygg dokumentasjon skal foreligge ved kontroll og kontrollrapport skal lastes opp i FG kontroll
Oppsummert må foretak og personell som utfører kontroller av ABA være sertifisert i henhold til FG 760 / FG 750 innen 1. november 2023. Slik sertifisering kan kun tilbys av akkreditert sertifiseringsorgan som eksempelvis DNV.
FG 790 kan lastes ned her: FG 790:2
Kompetanse kurs FG 750 som er forberedende for FG 750 eksamen
Det finnes kompetansekurs som bygger på kompetansekrav i FG 750 personell som anbefales som forberedende før en går opp til eksamen. Com Con tilbyr blant annet slike kompetansekurs satt opp rundt om i landet. Se www.com-con.no for mer informasjon og tilgjengelige datoer, eller ta direkte kontakt med Com Con.
FG 750 krav til personell, hva skal til for og sertifiseres?
Sertifiseringen er delt inn i 4 kategorier:
Prosjektering prosjektering av anlegg
Installatør utførelse av prosjektert anlegg og produkter
Tekniker idriftsetting, ferdigstilling, kontroll og teknisk behandling av anlegg
Kontroll uavhengig kontroll av prosjektering, utførelse og funksjonalitet
FG 750 kan lastes ned her: FG 750:3
Vi i Com Con hjelper deg på vei med den rette kompetansen innen ABA.
Vi tilbyr FG 750 kurs som klasseromsundervisning på utvalgte områder i Norge, vi tilbyr også bedriftsinterne kurs for din bedrift. Sjekk datoer og lokasjon her: link
Vi har kontroll kurs (FG 790) hvor vi går dypere inn i hvordan en bruker veiledning, hvordan kontrollere ABA samt bruk av FG kontroll.
Vi setter opp kurs etter behov i gammelt regelverk da vi vet det er mange anlegg som skal kontrolleres i henhold til blant annet HO2 / 98
Vi tilbyr resertifiseringskurs innen FG 750 påmelding gjøres her: link
Vi har kurs om krav til, bruk og installasjon av røykvarslere EN 14604
Vi stiller opp til fagsamlinger hvor vi kan bistå med å dra i gang diskusjon og svare på regelverk relaterte spørsmål
Vi kan også skreddersy kompetanse kurs innen ABA for ditt behov.
Com Con kan også tilby uavhengig kontroll av ABA, både prosjektering og installasjon ta kontakt for tilbud på ditt bygg.
Ante Salte AndersenAnte Salte Andersen
Senior rådgiver og kursholder Automatiske brannalarmanlegg
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment *
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.